Het verschil tussen winnen en verliezen

dinsdag 12 jul 2016

Frankrijk, 5 juli 2016. Het tourpeloton raast in volle vaart door de straten van Limoges. Vluchtheuvels en rotondes maken van de renners ware stuntpiloten. Met 70 km/uur dendert het peloton richting de laatste kilometer. Vanaf daar is het één rechte lijn naar de streep. Niets staat een koninklijke massasprint nog in de weg. Adrenaline giert door de lijven van de renners. Er wordt positie gekozen. De strijd ontbrandt. De gele trui van Peter Sagan lijkt het even te gaan halen, maar wordt voorbijgestoken door Duitse spurtbom Marcel Kittel en aankomend Frans talent Bryan Coquard. Naast elkaar stormen de twee naar de meet. Even raken de schouders elkaar. De finish!

Er gaan geen armen in de lucht. Voor het oog lijken beiden exact tegelijk de streep te passeren. De finishfoto moet uitsluitsel geven. Kittel durft niet te kijken en wacht met gebogen hoofd de uitslag af. Coquard doet zittend op het asfalt nog een schietgebedje. Gespannen blikken van begeleiders en ploeggenoten. Daar is dan eindelijk het verdict: Kittel wint! De ontlading en de gebalde vuisten bij de Duitser. 28 millimeter is die dag het verschil tussen winnen en verliezen.

Winst en verlies: termen die horen bij een accountantskantoor en die we vooral gebruiken in de context van de jaarrekening of de aangifte. Hoe hebben we gedraaid? Zwarte of rode cijfers? Maar ook termen die passen bij ons werk in de adviespraktijk. Bijvoorbeeld als het gaat om de fiscale aspecten bij vastgoedprojecten. Net als bij topsport kunnen winst en verlies dan dicht bij elkaar liggen.

Bij vastgoedtransacties spelen twee belastingen een grote rol: BTW (21%) en overdrachtsbelasting (2% of 6%). In de meeste gevallen wordt slechts één van beide belastingen geheven. Welke is afhankelijk van wie er levert, wat er wordt geleverd en wanneer (oftewel in welke staat) er wordt geleverd. Aan ons als adviseur de taak om de fiscaal meest optimale route te zoeken. Het belang beloopt al gauw 15% van de totale investering!

Een voorbeeld. Ik werd laatst gevraagd een concept koopovereenkomst door te nemen, die betrekking had op de verkoop van een kavel grond waarop een woning zou worden ontwikkeld. De koper was een particulier die eventueel verschuldigde BTW niet kon terugvragen bij de fiscus. Partijen beoogden een verkoop met overdrachtsbelasting. In de koopovereenkomst was de bepaling opgenomen dat de verkoper de bestaande bebouwing op het terrein voor eigen rekening zou slopen. Door deze sloopverplichting zou echter een bouwterrein ontstaan dat verplicht met BTW had moeten worden geleverd. Aanpassing van de overeenkomst was in dit geval het kleine verschil tussen winnen en verliezen, maar betekende wel een belastingbesparing van meer dan € 100.000.

Winst en verlies… het kan dicht bij elkaar liggen. Zeker bij vraagstukken rond BTW en overdrachtsbelasting, waar details en feitelijkheden de doorslag kunnen geven. Vooraf afstemmen met de fiscus is dan soms nog de meest verstandige optie. Af en toe is een fotofinish onvermijdelijk, dan is het even spannend. Liever zorg ik ervoor dat onze klanten al ver voor de finish hun handen in de lucht kunnen steken.

Joost Simons

j.simons@syncount.nl

Belastingadviseur

Syncount Accountants & Belastingadviseurs