Voorkom dat uw spaargeld opgegeten wordt!

vrijdag 22 sep 2017

In box 3 betaalt u over uw spaargeld meer belasting dan de rente die u op de bankrekening ontvangt. Rekening houdend met alle kosten, is een Spaar-B.V. voordeliger dan box 3. Vorig jaar hebben we er een blog over geschreven; dat doen we dit jaar wéér.

Er blijft nog steeds geld liggen en dat geld verdampt in box 3.

Vermogen verdampt door box 3-belasting

In box 3 betaalt u momenteel grofweg tot € 1 ton 0,9% en tot € 1 miljoen 1,6% box 3-belasting. Wanneer u op de bankrekening een rente ontvangt van 0,5%, teert u in op uw banksaldo. Uw vermogen verdampt door het lage rendement en de hoge vermogensbelasting.

Door een Spaar-B.V. op te richten en het banksaldo in de B.V. onder te brengen, betaalt u slechts belasting over de 0,5% aan ontvangen rente en geen belasting over het vermogenssaldo. Dat is de crux van ons verhaal.

Rekenvoorbeeld

In een rekenvoorbeeld met € 1 miljoen ziet het effect er als volgt uit:

                                

Box 3 Spaar-B.V.
     
Belast vermogen € 1.000.000 € 1.000.000
Rendement 0,50% 0,50%
     
Bruto rendement € 5.000 € 5.000
     
Belasting € 13.560 € 2.000
     
Netto rendement € 8.560 negatief € 3000 positief

Voordeel

Bij een vermogen van € 1 miljoen en 0,5% rente, bespaart een Spaar-B.V. u dus € 11.560, per jaar! Onze ervaring leert dat het bij een vermogen van € 2 ton al opportuun kan zijn om een spaar-B.V. op te richten, rekening houdend met de opstartkosten van een B.V. en de jaarlijkse onderhoudskosten.

 

Actie

Het oprichten van een Spaar-B.V. vergt weinig werk en inzet. De kosten rondom oprichting bedragen tussen de € 500 en  € 1.000 bij de notaris. De jaarlijkse onderhoudskosten van een Spaar-BV. bedragen tussen de € 300 en € 800, afhankelijk van de ingewikkeldheid van de administratie van de B.V. Doet u het handig en efficiënt, dan bespaart u zich kosten.

 

Idee en vragen

Brengt dit u op een idee en zou u het willen laten doorrekenen? Neem dan contact op met een van onze mensen van het Syncount Spaar-B.V.-team:

         

        Martin Kleppe                 Wilbert Slingerland              Robert Slootweg

Seminar

Eind oktober of in november willen wij een kort seminar geven over dit thema. Wanneer u geïnteresseerd bent en u een uitnodiging wilt ontvangen, stuur dan een e-mail naar: info@syncount.nl.

 

mr. Ido Tasma

i.tasma@syncount.nl

Senior belastingadviseur/partner