Is uw pensioen / oude dag goed geregeld?

vrijdag 12 mei 2017

Als ondernemer is het raadzaam om zelf voor een aanvullend pensioen te zorgen naast de AOW (als die t.z.t. niet is afgeschaft). Dit in tegenstelling tot iemand die in loondienst is en via een pensioenfonds een aanvullend pensioen opbouwt.

Maar sparen voor later is moeilijk! Er is altijd een reden om niet te sparen voor uw pensioen. U wilt nu leuke dingen doen, u wilt investeren in uw onderneming, u gaat trouwen en wilt een huis kopen, de kinderen kosten veel geld etc. Maar het is wel erg belangrijk om er over na te denken.

Wist u dat de AOW-leeftijd  omhoog gaat van 66 jaar in 2018 naar 67 jaar in 2022? Voor 2022 is de AOW-leeftijd vastgesteld op 67 jaar en 3 maanden. Vanaf 2022 hangt de AOW-leeftijd af van hoe oud de gemiddelde Nederlander wordt. Voor u als ondernemer betekent dat, dat u langer door moet werken voordat u pensioen krijgt.

 Hier kunt u zien wanneer u AOW krijgt en wanneer  u met pensioen kunt gaan.

U kunt als ondernemer uw aanvullend pensioen op verschillende manieren regelen namelijk;

  • Oudedagsreserve (FOR); heeft u een eenmanszaak, maatschap of V.O.F. dan mag u over een kalenderjaar tot 9,8% van de winst, met in 2017 een maximum van € 8.946 gebruiken voor het opbouwen van een aanvullend pensioen. Let op! U moet dit bedrag uiterlijk bij staken van de onderneming storten op een lijfrente- of bankspaarrekening. Doet u dit niet dan valt deze voorziening vrij in het jaar dat u stopt/staakt en dan moet u alsnog belasting betalen.
  • Lijfrente of banksparen; u stort periodiek een bedrag op een geblokkeerde rekening bij een verzekeraar of bank. Het geld komt pas vrij als u de wettelijke pensioenleeftijd heeft bereikt. Vanaf uw pensioenleeftijd wordt het geld periodiek uitgekeerd. De pensioenpremie die u betaalt is fiscaal aftrekbaar! Let wel op dat u niet meer dan u jaarruimte en/of reserveringsruimte gebruikt. Komt u daar boven dan is de premie niet aftrekbaar.
  • Geld opzij leggen; heeft u de financiële discipline dan kunt u natuurlijk ook iedere maand geld op een aparte spaarrekening storten. Nadeel; als u boven het heffingsvrij vermogen komt dan moet u belasting betalen (als u een alleenstaande bent dan is deze drempel €25.000, met partner € 50.000)
  • Hypotheek aflossen; door uw vaste maandlasten omlaag te brengen heeft u een lager pensioen nodig.

Wilt u weten wat u op dit moment krijgt als u met pensioen gaat? Kijk dan op www.mijnpensioenoverzicht.nl. U heeft wel een DIGID-code nodig om in te loggen. Let op! Het is een indicatie en het aanvullende pensioen wat u zelf opgebouwd heeft wordt niet meegenomen.

Heeft u een fysiek zwaar beroep dan is de kans aanwezig  dat u zelfs eerder moet stoppen met werken vanwege gezondheidsklachten. Het is dan nog belangrijker om iets voor later te regelen want hoe overbrugt u de jaren totdat u uw AOW en pensioen krijgt?

Wilt u iets voor uw pensioen / oude dag regelen dan bespreken wij dit graag met u. Samen met  één van onze adviseurs kunt u een plan maken zodat u ook in de toekomst nog leuke dingen kunt doen!

Martin Kleppe

m.kleppe@syncount.nl

Zelfstandig assistent accountant datarapportage