Roeien met de riemen die je hebt!

donderdag 20 jul 2017

Voor het roeien gebruik je riemen (geen peddels of roeispanen!). Ze zijn niet alleen onmisbaar voor de voortbeweging, maar ook voor de balans. Zeker in een Skiff kun je zonder riemen niet eens in de boot zitten.

Omdat ik roei in m’n vrije tijd (voor de kenners: met anderen in een C4x of alleen in een Skiff) bedacht ik dit spreekwoord als titel voor mijn blog. De betekenis: het moeten doen met dat wat je hebt.

Het gaat goed in Nederland en zeker in het MKB. De economie zit in de lift; ondernemers zijn positief over hun bedrijf en de omzetgroei. Er zijn helaas ook factoren die de groei belemmeren. De belangrijkste rem is personeel. Vooral kleine bedrijven staan te springen om werknemers: hoe kom je aan de juiste mensen?

Creativiteit is geboden:

het is zaak iets te bieden waardoor die talentvolle medewerkers voor jou kiezen. Niet de werkzoekende moet zijn best doen om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Het is de uitdaging voor de werkgever zich te profileren als een aantrekkelijke werkgever. Houd daarom bij het formuleren van je vacaturetekst de ideale kandidaat in het achterhoofd: wat zou hem/haar kunnen overhalen om te solliciteren? Benoem alles waarin jouw organisatie zich onderscheidt. Maak duidelijk waarom hij/zij voor jou moet kiezen en niet voor de concurrent. Beperk het aantal criteria waaraan men moet voldoen en houd ze concreet.

Via Facebook, LinkedIn en Twitter kun je een relatie opbouwen met potentiële werknemers en eenvoudig vacatures verspreiden. Gebruik je digitale uithangbord: zorg dat je vacatures zichtbaar zijn op je website. Daar plaats je ook de missie van je bedrijf en zeg je iets over de cultuur. Een prettige werksfeer wordt als zeer belangrijk ervaren evenals persoonlijke ontwikkeling. Maak het ook eenvoudig om te solliciteren met een duidelijke button die leidt naar een sollicitatieformulier.

Stuur iedereen die reageert een bevestiging en wees snel met het uitnodigen van de kandidaten: geef ze het gevoel dat ze welkom zijn.

Terugkomend op de titel: Het roer moet om bij het aantrekken van personeel!

Hetty Verhoog

Relatiemanager

h.verhoog@syncount.nl