Verslag kennissessie; De ondernemer en het huwelijksvermogensrecht & waardebepaling van de onderneming

vrijdag 30 sep 2016

Dinsdag 20 september heeft ons seminar plaatsgevonden waarin Nieke Scheurs en Jacomien Kapteijn van Berntsen en Mulder advocaten en Bert Huizer namens Syncount accountants en belastingadviseurs gesproken hebben over de ondernemer en het huwelijksvermogensrecht en de waardebepaling van de onderneming.

In de presentatie van Nieke Scheurs en Jacomien werd aangekaart dat de ondernemer in de praktijk voor bijzondere problemen kan komen te staan bij een echtscheiding.

Een periodiek verrekenbeding in huwelijkse voorwaarden en de toedeling van de aandelen bij de verdeling van de gemeenschap werden nader toegelicht. Er werd stilgestaan bij het in de praktijk achterwege laten van de periodieke verrekening en de gevolgen hiervan bij een echtscheiding. Vervolgens werden een aantal  praktijkvoorbeelden besproken.

In het tweede deel van de presentatie pakte Bert Huizer het stokje over en vertelde over de in de praktijk meest voorkomende waarderingsmethoden die gebruikt worden bij de waardebepaling van de onderneming. Aan de orde kwamen de intinsieke waarde-methode, rentabiliteiteswaarde-methode, combinaties van verschillende begrippen en de DCF-methode.

De DCF-methode is de theoretisch meest juiste methode.

De drie elementen van deze methode zijn zijn: geld, tijd, risico en onzekerheid. 

Er werd ingegaan op de deze elementen, het verband hiertussen en de invloed van elk element op de waardeberekening. De waardedrijvers kwamen aan de hand van cijfervoorbeelden aan bod.

Er werd ook stilgestaan bij het opstellen en periodiek actualiseren van een  businessplan en de relatie met de wens van (bijna) elke ondernemer om waarde toe te voegen.

Het was een interessante kennissessie waarbij  praktijkvoorbeelden besproken werden, de deelnemers (kleine) opdrachten kregen voorgeschoteld met hierdoor een goede interactie met de presentatoren  en de aanwezigen. Gezien de hoeveelheid vragen beantwoorde deze kennissessie aan de behoeften.

Na afloop werd er door de deelnemers en sprekers nagepraat onder het genot van een hapje en drankje.

Wellicht mogen wij u ook op ons volgende seminar begroeten!