Bedrijven zullen bij het invullen van hun financiële vacatures regelmatig te maken krijgen met een kandidatentekort. Blog van Edwin

Dinsdag 05 Jun 2018
De trends op de financiële arbeidsmarkt.
 1. Schaarste over de gehele linie
  Het tekort aan financiële professionals zal vooral op junior en middenkader niveau duidelijk merkbaar zijn. Door de economische voorspoed hebben veel organisaties nu de mogelijkheid om hun teams uit te breiden. Tegelijkertijd stijgt dit jaar voor het eerst ook op senior niveau het aantal vacatures aanzienlijk. Medewerkers op middenniveau kunnen daardoor, na jarenlang stilgestaan te hebben, doorstromen naar senior posities. Zij laten gaten achter die moeilijk op te vullen zijn doordat er de afgelopen jaren relatief weinig starters aangenomen zijn. Inmiddels heeft een grote groep professionals al een overstap gemaakt. Zij gaan een jaar later niet opnieuw switchen. De pool van werknemers die openstaat voor een nieuwe baan droogt dan ook langzaam op.
 2. Run op compliance en data specialisten
  Organisaties kiezen in toenemende mate voor het automatiseren van financiële processen, waardoor de nadruk binnen financiën steeds meer komt te liggen op het vertalen van data naar bruikbare rapportages. Finance professionals gespecialiseerd in data analyse en business intelligence zijn door deze ontwikkelingen zeer in trek. Sterke communicatieve vaardigheden is daarbij een must.
 3. Salarisstijgingen om talent aan te trekken
  Salarissen voor financiële professionals op midden- en seniorniveau stijgen dit jaar naar verwachting nog niet in lijn met de vraag. Uitzondering hierop zijn specialisten en hoogopgeleide starters; zij zien een sterkere toename in hun salaris.
 4. De werkgevers in de financiële dienstverlening moeten zich weer verkopen
  Werkgevers moeten de sollicitant weer voor zich weten te winnen. Belangrijke factoren daarbij zijn de functie inhoud, verfrissnede organisatiecultuur en het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden. Minstens zo belangrijk is een snel en transparant recruitmentproces. Vermaak: Geef feedback want kandidaten hebben meerdere sollicitatieprocedures tegelijk lopen.
 5. Werving op ontwikkelingspotentieel
  Een 100% match zal steeds vaker moeilijk te vinden zijn. Daarom zullen organisaties hun werving meer gaan inzetten op ontwikkelingspotentieel. Dat betekent het actief op zoek gaan naar een kandidaat die op het moment van starten nog niet aan alle functie-eisen voldoet. Door het bieden van opleidingsmogelijkheden en goede begeleiding kan de kandidaat al snel wel aan alle functie-eisen voldoen. Deze manier van werven biedt wat lucht op de krappe arbeidsmarkt, en kandidaten zullen op deze manier langer tevreden zijn in hun functie, waardoor het verloop afneemt.

Edwin Kleiweg

Relatiemanager

e.kleiweg@syncount.nl

0172-619224