Data-analyse, wat kun je ermee? Blog van Clinton

Zaterdag 14 Jul 2018
Accountants hebben historisch gezien altijd financiƫle overzichten gescand en geanalyseerd, lijsten of samenvattingen gemaakt van transacties, onderzoek gedaan naar abnormale en ongebruikelijke transacties en periodecijfers vergeleken.

Door de jaren heen heeft technologie de werkwijze van hoe deze taken worden uitgevoerd enorm beïnvloed. De toename van beschikbare grote hoeveelheden data biedt een hoop mogelijkheden voor het gebruik van data-analyse.

Data-analyse is het ontsluiten, ontkoppelen, onderzoeken en inzichtelijk maken van gegevensbestanden (Bottemanne, G. (2015). Data-analyse voor de auditfunctie). Met de inzet van moderne en geavanceerde data-analysetools kunnen grote hoeveelheden data efficiënt worden geanalyseerd, dit brengt veel voordelen met zich mee, zo kan data-analyse worden ingezet voor o.a.:

  • het doorgronden van bedrijfsprocessen (lees: Process mining);
  • het testen van IB-maatregelen;
  • trendanalyses, door data van jaren naast elkaar te leggen en onderling te vergelijken krijgen ze een voorspellende waarde;
  • het identificeren van risico’s en bedrijfskundige verbeterpunten;
  • analyse van transacties om fraude-indicatoren te identificeren;
  • het koppelen van financiële met niet-financiële data;
  • margeanalyses;
  • cashflowanalyses

                                                 

Process mining

Process mining is het analyseren en in kaart brengen van processen aan de hand van ‘event logs’ (gegevens over gebeurtenissen). Oftewel data-analyse op bedrijfsprocessen. Steeds meer gebeurtenissen (‘events’) worden geregistreerd en opgeslagen in IT-systemen, dit biedt de mogelijkheid om (bedrijfs)processen op een meer data-gedreven manier te analyseren (Van der Aalst,2013). Doordat process mining het werkelijke verloop van een proces inzichtelijk maakt, kunnen de doorlooptijden, knelpunten, wachttijden en mogelijke oorzaken van de problemen in het proces worden vastgesteld. Dit is precies de toegevoegde waarde van process mining bij procesbeheersing en procesverbetering.

Uit een peiling onder 1000 mkb-ondernemers op MKBServicedesk.nl. blijkt dat een op de vijf van die mkb-ondernemers concreet bezig is met de mogelijkheden van data-analyse. Benieuwd naar wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen op dit gebied? Neem gerust contact met ons op.

 

Clinton Cairo

0172-619224

c.cairo@syncount.nl