Wat betekent het Weens Koopverdrag voor u in de praktijk van het internationaal zakendoen? Blog van Chong Choy

Maandag 12 Mrt 2018
Waarschuwing: laat u niet flitsen voor een te hoge belastingbijtelling, neem bijvoorbeeld de nieuwe ‘Tesla-tax’, van 4% naar maar liefst 22% belasting!

Het Weens Koopverdrag wordt ook het UN Convention for the International Sale of Goods oftewel CISG genoemd. Het is niet van toepassing op de koop tussen een handelaar en een consument. Op dit moment zijn meer dan 66% van alle landen aangesloten bij het Weens Koopverdrag, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk, China, de Verenigde Staten, en Japan. Het Weens Koopverdrag gaat als supranationaal recht boven de regels van Nederlands recht.

Partijen hebben contractsvrijheid en op grond daarvan kunnen zij de toepasselijkheid van het Weens Koopverdrag uitsluiten. In de praktijk komt het regelmatig voor dat een buitenlandse koper aan een Nederlandse verkoper vraagt om het Weens Koopverdrag niet van toepassing te laten zijn op de koopovereenkomst. Dat is niet verstandig, want het Weens Koopverdrag is gunstiger voor de Nederlandse verkoper dan Nederlands recht.

Wat wordt er in het koopverdrag allemaal geregeld?

In het Weens Koopverdrag staan regels over de totstandkoming van de koopovereenkomst, de betaling van de koopprijs, de levering van de zaken en de gevolgen als er niet goed wordt gepresteerd.

Zoals gezegd is het Weens Koopverdrag voor de verkoper gunstiger dan Nederlands recht en wel  bij de ontbinding van de koopovereenkomst door een tekortkoming van de verkoper; de koper kan alleen ontbinden als er sprake is van een “wezenlijke tekortkoming”. In het Nederlandse recht kan de koopovereenkomst door de koper bij “iedere” tekortkoming" worden ontbonden.

Daarnaast is het Weens Koopverdrag ook gunstiger dan Nederlands recht met betrekking tot vervaltermijnen; de koper moet binnen twee jaar de verkoper aan spreken op gebreken en dat is in vergelijking met Nederlands recht, waar een verjaringstermijn van 5 jaar geldt, relatief kort.  

Naast voordelen heeft het Weens Koopverdrag echter ook een aantal nadelen voor de verkoper waaronder de voorkeur van het Weens Koopverdrag voor vergoeding van de schade van de koper en bepaalde specifieke voorwaarden waaronder de algemene voorwaarden van de verkoper van toepassing zijn op de koopovereenkomst.

Bij grensoverschrijdende contracten adviseer ik u graag! U kunt hiervoor altijd geheel vrijblijvend contact met mij opnemen.

 

mr. Chong Choy

Jurist

c.choy@syncount.nl